find.vodka - Shorten URLs and EARN MONEY



Results of analysis for www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tessa-capponi-borawska/news-kwestia-kultury,nId,2558852

HTML Content

Title:

Kwestia kultury - styl.pl

Description:

Kwestia kultury - W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, kiedy menu jest zawsze takie samo, jadłospis na śniadanie wielkanocne w naszym domu zmienia się w zależności od nastroju.

Keywords:

przeciwieństwie, świąt, Bożego, Narodzenia, kiedy, menu, jest, zawsze, takie, samo, jadłospis, śniadanie, wielkanocne, naszym, domu, zmienia, zależności, nastroju

Here you find basic information about your page. Title of your page is very important for better visibility in search engines like Google, Bing or Yahoo. Meta tag description is also very important tag for search visibility. Meta keywords is used by some web catalogues.

SEO Content

URL:

www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tessa-capponi-borawska/news-kwestia-kultury,nId,2558852

Status Code:

200

Content Type:

text/html; charset=UTF-8

Language:

pl

Here you find information from server response headers. This information is important for header analysis. Check, if your answer code is 200 - correct request. Answer code for error (no-existing) page is 400.

Ranking:

1.17 score from seowykop.pl for:www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tessa-capponi-borawska/news-kwestia-kultury,nId,2558852

Text on your page:

przejdź na stronę główną interia.pl szukaj w serwisie styl newsy moda kolekcje piękno kosmetyki do twarzy do ciała do włosów do rąk i stóp zapachy do makijażu luksusowe specjalistyczne inne męskie gwiazdy kuchnia znawcy smaku magazyn felietony podróże diety uczucia dom zdrowie leksykon zdrowia konkursy wideo redakcja raporty specjalne styl.pl kuchnia kwestia kultury kwestia kultury tessa capponi-borawska tessa capponi-borawska udostępnij komentuj (843) 843 w przeciwieństwie do świąt bożego narodzenia, kiedy menu jest zawsze takie samo, jadłospis na śniadanie wielkanocne w naszym domu zmienia się w zależności od nastroju. zdjęcie jagnięcina? w wielkanocnym menu obecność obowiązkowa. /123rf/picsel  jednego roku podajemy więcej potraw związanych z grecko-włoską tradycją, a kiedy indziej z polską. daniem, którego nigdy nie brakuje, jest udziec lub łopatka jagnięca przygotowane zgodnie z recepturą mojej babci kate. reklamababcia była angielko-greczynką i jej umiejętności kulinarne weszły do zbioru rodzinnych legend. długo i powoli podsmażam posiekaną cebulę, marchewkę, łodygę selera oraz natkę pietruszki, aż nabiorą pięknego złotego koloru. potem smażę mięso, polewam białym winem i duszę pod przykrywką do miękkości. pod koniec gotowania dodaję rodzynki, orzeszki piniowe i trochę śmietany. potrawę podaję z ryżem gotowanym na sypko zabarwionym szafranem. jagnięcinę i baraninę można kupić teraz bez problemu, ale w pierwszych latach mego pobytu w polsce było to prawie niemożliwe. częściowo dlatego, że nie cieszyły się powszechną estymą. uważano je za mięso pośledniego gatunku, mało eleganckie i trudne w obróbce.  młodych jagniąt kupić było nie sposób, a starsze sztuki, należące do ras hodowanych w prl-u na wełnę, miały łykowate mięso trącące starym trykiem. pamiętajmy, że w polskiej tradycji nie ma zbyt wielu dań z baraniny, może poza kołdunami litewskimi, obowiązkowo baranimi i oczywiście z farszem siekanym, a nie mielonym w maszynce, co - o zgrozo! - czynią niektórzy współcześni "kuchmistrze". w opisywanych czasach mój mąż stawał na głowie, żeby rozpuszczonej śródziemnomorskiej żonie zapewnić kawałek baraniny na wielkanocny stół. znalazł w końcu przez skomplikowaną sieć znajomości "pana baraniarza", jak go nazywałam, który co jakiś czas, dojeżdżając do nas na rowerze, dostarczał nam dobrą młodą baraninę. trzeba było tylko zamarynować ją przed pieczeniem, a najlepszą marynatą, jaką stosuję do dziś, jest jogurt z ziołami i przyprawami. po dwóch dniach należy mięso wyjąć, otrząsnąć z nadmiaru płynu - ale broń boże nie płukać - tylko oblepione jogurtowym osadem, obsypać świeżymi ziołami i włożyć do piekarnika. pieczeń wychodzi wyśmienita: miękka i pachnąca. do niej oprócz pieczonych warzyw (ziemniaki, marchewki, pietruszki, kalarepki) pasuje sałata z rukoli, cykorii, mięty, rukwi wodnej, czyli słynny zestaw "gorzkich ziół" wspomniany w biblii.  zdjęcie młodą jagnięcinę najlepiej piec na ruszcie albo grillować. a podawać na głębokim talerzu z sosem i pieczywem. /123rf/picsel jagnięcina czy młoda baranina, przygotowana na różne sposoby, jest głównym daniem wielkanocnym we włoszech. jest to nie tylko kwestia kulinarna, ale tradycja wspólna w kulturze śródziemnomorskiej, związana z symboliką "baranka ofiarnego".  od kultury mezopotamii do grecji, od tradycji chrześcijańskiej, żydowskiej i fenickiej krew ofiarowanego zwierzęcia ma jednocześnie wartość oczyszczającą i błagalną. w rzymie podaje się abbacchio al forno. słowo abbacchio pochodzi z łacińskiego ad baculum, co znaczy "przy słupku". chodzi tu o miejsce, w którym przywiązywano jagnięta. jagnię na "abbacchio" powinno mieć około miesiąca i nie ważyć więcej niż 7 kilogramów. mięso pokrojone na kawałki wkłada się na dużą blachę z czosnkiem, rozmarynem i szałwią. podczas pieczenia można lekko pokropić białym winem, a tuż przed wyjęciem z piekarnika polewa się je sosem z przecieranych filetów anchois i czosnku z dodatkiem octu. podaje się z pieczonymi ziemniakami. na sardynii natomiast do jagniaka pieczonego na ruszcie czy w piekarniku dodaje się listki mirtu na krótko przed końcem pieczenia, by mięso nabierało szczególnego smaku i aromatu. częste jest także dodawanie do potraw z jagnięciny dużej ilości dzikiego kopru. popularna i lubiana jest również potrawka z tego mięsa z karczochami czy młodym zielonym groszkiem albo kotlety z długą kostką, przyprawione solą, pieprzem oraz rozmarynem, pieczone na ruszcie i jedzone palcami. stąd ich nazwa: scottadito (parzące palce). baran, podobnie jak świnia, był szczególnie w dawnych czasach wykorzystywany w całości, łącznie z mniej szlachetnymi częściami.  zdjęcie na sardynii surowe mięso zawija się razem z ziołami, by nabrało wyjątkowego smaku i zapachu. /123rf/picsel w toskanii tradycyjnym daniem jest minestra sudicia, czyli "brudna zupa" na bazie mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem białego wina i pomidorów. inne biedne dania z tak zwanej piątej ćwiartki, czyli podrobów jagnięcych, a więc płuc, śledziony, nerek i serc, to corata lub coratella. to tradycyjna potrawa ze środkowych włoch, czyli toskanii, umbrii, lacjum i marche, duszona z ziemniakami lub karczochami, tak jak się robi w rzymie, albo z cebulą, jak w umbrii. od zapiekanki pasterskiej na północy europy poprzez francuskie gigot i grecką mussakę po couscous jagnięcy z maghrebu, baranina jest obecna w naszej diecie coraz częściej. i chwała bogu, bo to smaczne, zdrowe mięso. twój styl 4/2018 udostępnij komentuj (843) tessa capponi-borawska ukończyła studia historyczne na uniwersytecie we florencji. od 25 lat mieszka w warszawie. wykłada historię włoch i historię włoskiej kuchni na uniwersytecie warszawskim. interesuje się teologią, sztuką kulinarną i muzyką barokową. zobacz więcej reklama reklama reklama reklama reklama zakupy reklama reklama strona główna interia.pl polecamy więcej dziś w interii katanec selekcjonerem piłkarskiej reprezentacji iraku eurosport kajetanowicz pnie się w górę klasyfikacji rajdu niemiec www.rmf24.pl słynna genowefa pigwa nie żyje. wcielający się w nią bronisław opałko miał 66 lat! pomponik.pl lleyton hewitt uderza we władze światowego tenisa eurosport darłówko: w morzu znaleziono ciało chłopca www.rmf24.pl pogoń szczecin osłabiona przed meczem ze śląskiem eurosport zmarł bronisław opałko, znany m.in. z roli genowefy pigwy film manchester city - huddersfield. guardiola niezbyt pewny sukcesu w niedzielę eurosport gliwice: kierowca taksówki nie miał prawa jazdy www.rmf24.pl opóźniony powrót polskich turystów z wakacji w grecji www.rmf24.pl dyskwalifikacja "canelo" alvareza dobiegła końca eurosport usain bolt nie rezygnuje z piłki nożnej. będzie grał w australii? www.rmf24.pl wypadek na polowaniu w tychach www.rmf24.pl igrzyska azjatyckie - ważny sprawdzian dla japońskich sportowców eurosport vuelta a espana: tomasz marczyński nie wystartuje z powodu choroby www.rmf24.pl vuelta a espana. tomasz marczyński rezygnuje z powodu choroby eurosport raporty specjalne open'er festival 2018 egzamin gimnazjalny 2018 eurowizja 2018 matura 2018 wybory samorządowe 2018 mundial 2018 matura 2017 afera reprywatyzacyjna rekomendacje imiennik zupa grzybowa muzyka do ćwiczeń desery przygotuj ulubiony deser! przepisy na ciasta tradycyjne, bez pieczenia, desery mleczne, owocowe. dziewczyny piękne hostessy i fotomodelki prezentują swoje zdjęcia oraz portfolia w serwisie dla ludzi z branży modellingu. muzyka tylko u nas najnowsze teledyski, wywiady z muzykami, ciekawostki ze świata muzyki. teledyski teksty piosenek znajdziesz tu teksty wszystkich piosenek, tych najnowszych, a nawet już dawno zapomnianych. wynajem studia fotograficznego - krk studio profesjonalne studio fotograficzne w krakowie pozostałe tematy barwy szczęścia poznaj nowe odcinki reklama reklama na skróty napisz do nas mapa serwisu newsroom rss w komórce reklama polecane kobieta i stylprogram tvsukienki ślubneświat kobietybrwurodadietyksiążki ravelo.plkody rabatowee-turystaseksrmf classicpocztalottoprognoza pogodybutymodne.pl styl.pl przygotowujemy z myślą o stylowych i nowoczesnych kobietach. każda z was znajdzie tu informacje i cenne porady w działach takich jak: moda, piękno, gwiazdy, kuchnia. ponadto wiele inspiracji, użytecznych wskazówek i pomysłów na temat: domu, zdrowia, diety, podróży oraz poruszających historii kobiet takich jak ty! korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu. prywatność. copyright by interia.pl 1999-2018. wszystkie prawa zastrzeżone.

Here you find all texts from your page as Google (googlebot) and others search engines seen it.

Words density analysis:

Numbers of all words: 1171

One word
nie - 3.07% (36)
czy - 1.45% (17)
pod - 1.11% (13)
się - 1.02% (12)
jagnię - 0.94% (11)
piec - 0.94% (11)
reklama - 0.94% (11)
że - 0.85% (10)
- 0.77% (9)
jest - 0.77% (9)
jak - 0.68% (8)
- 0.68% (8)
mięso - 0.68% (8)
ale - 0.68% (8)
2018 - 0.68% (8)
tak - 0.6% (7)
ich - 0.6% (7)
eurosport - 0.6% (7)
www.rmf24.pl - 0.6% (7)
styl - 0.51% (6)
nas - 0.51% (6)
lub - 0.51% (6)
był - 0.43% (5)
potraw - 0.43% (5)
więc - 0.43% (5)
oraz - 0.43% (5)
tylko - 0.34% (4)
kuchni - 0.34% (4)
przed - 0.34% (4)
lat - 0.34% (4)
kobiet - 0.34% (4)
czyli - 0.34% (4)
więcej - 0.34% (4)
/123rf/picsel - 0.26% (3)
kultury - 0.26% (3)
ziołami - 0.26% (3)
kwestia - 0.26% (3)
ruszcie - 0.26% (3)
albo - 0.26% (3)
daniem - 0.26% (3)
podaje - 0.26% (3)
abbacchio - 0.26% (3)
chodzi - 0.26% (3)
pieczenia - 0.26% (3)
tego - 0.26% (3)
capponi-borawska - 0.26% (3)
dom - 0.26% (3)
diety - 0.26% (3)
smaku - 0.26% (3)
kuchnia - 0.26% (3)
nią - 0.26% (3)
miał - 0.26% (3)
prawa - 0.26% (3)
dla - 0.26% (3)
muzyka - 0.26% (3)
nowe - 0.26% (3)
tessa - 0.26% (3)
interia.pl - 0.26% (3)
było - 0.26% (3)
843 - 0.26% (3)
wielkanocny - 0.26% (3)
zdjęcie - 0.26% (3)
przez - 0.17% (2)
vuelta - 0.17% (2)
jej - 0.17% (2)
rezygnuje - 0.17% (2)
grecji - 0.17% (2)
pietruszki, - 0.17% (2)
opałko - 0.17% (2)
domu - 0.17% (2)
bronisław - 0.17% (2)
piękno - 0.17% (2)
inne - 0.17% (2)
dziś - 0.17% (2)
gwiazdy - 0.17% (2)
białym - 0.17% (2)
włoch - 0.17% (2)
historię - 0.17% (2)
winem - 0.17% (2)
tomasz - 0.17% (2)
powodu - 0.17% (2)
marczyński - 0.17% (2)
piosenek - 0.17% (2)
takich - 0.17% (2)
znajdzie - 0.17% (2)
kobieta - 0.17% (2)
wielkanocnym - 0.17% (2)
fotograficzne - 0.17% (2)
studio - 0.17% (2)
tych - 0.17% (2)
teksty - 0.17% (2)
studia - 0.17% (2)
teledyski - 0.17% (2)
piękne - 0.17% (2)
desery - 0.17% (2)
babci - 0.17% (2)
zupa - 0.17% (2)
matura - 0.17% (2)
moda - 0.17% (2)
choroby - 0.17% (2)
uniwersytecie - 0.17% (2)
ziemniakami - 0.17% (2)
baranina - 0.17% (2)
niej - 0.17% (2)
styl.pl - 0.17% (2)
jagnięcina - 0.17% (2)
sosem - 0.17% (2)
(843) - 0.17% (2)
tradycji - 0.17% (2)
zbyt - 0.17% (2)
serwisie - 0.17% (2)
boże - 0.17% (2)
kiedy - 0.17% (2)
czasach - 0.17% (2)
jogurt - 0.17% (2)
śródziemnomorskiej - 0.17% (2)
baraniny - 0.17% (2)
młodą - 0.17% (2)
nam - 0.17% (2)
udostępnij - 0.17% (2)
który - 0.17% (2)
rzymie - 0.17% (2)
bez - 0.17% (2)
jagnięcy - 0.17% (2)
karczochami - 0.17% (2)
komentuj - 0.17% (2)
menu - 0.17% (2)
jagnięcinę - 0.17% (2)
toskanii - 0.17% (2)
zdrowia - 0.17% (2)
raporty - 0.17% (2)
pieczone - 0.17% (2)
mięsa - 0.17% (2)
specjalne - 0.17% (2)
baraninę - 0.17% (2)
pieczenia, - 0.17% (2)
sardynii - 0.17% (2)
dodatkiem - 0.17% (2)
można - 0.17% (2)
piekarnika - 0.17% (2)
kupić - 0.17% (2)
rozmarynem - 0.17% (2)
polewa - 0.17% (2)
Two words phrases
reklama reklama - 0.34% (4)
tessa capponi-borawska - 0.26% (3)
na ruszcie - 0.26% (3)
się w - 0.26% (3)
2018 matura - 0.17% (2)
raporty specjalne - 0.17% (2)
vuelta a - 0.17% (2)
z powodu - 0.17% (2)
tomasz marczyński - 0.17% (2)
w serwisie - 0.17% (2)
na uniwersytecie - 0.17% (2)
komentuj (843) - 0.17% (2)
z dodatkiem - 0.17% (2)
podaje się - 0.17% (2)
w rzymie - 0.17% (2)
ziołami i - 0.17% (2)
do nas - 0.17% (2)
białym winem - 0.17% (2)
takich jak - 0.17% (2)
Three words phrases
udostępnij komentuj (843) - 0.17% (2)
z powodu choroby - 0.17% (2)

Here you can find chart of all your popular one, two and three word phrases. Google and others search engines means your page is about words you use frequently.

© 2015-2017 Website review of www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tessa-capponi-borawska/news-kwestia-kultury,nId,2558852 by SEOWYKOP - to darmowe narzędzie online do szybkiego wykonania audytu twojej strony www. Przeanalizujemy strukturę twojej strony www i podamy co jest do poprawienia. | 1.29460 | SEOWYKOP.PL - Wyszukiwarka stron